S.A.R.S. ReLoad Festival
S.A.R.S. PDF Print E-mail
Ocena: / 0
LošeOdlično 

S.A.R.S. (Sveže Amputirana Ruka Satrijanija)

 

 

Bend su osnovali marta 2006. godine u Beogradu Aleksandar Luković - Lukac i Dragan Kovačević - Žabac. Žabac u sastav ubrzo dovodi i svoga brata Žarka Kovačevića - Žareta i tada bend zvanično počinje sa radom. Prvu postavu benda činili su: Žarko Kovačević - Žare (vokal), Dragan Kovačević - Žabac (vokal), Aleksandar Luković - Lukac (gitara), Vladimir Popović - Hobbo (vokal),Miloš Kovačević - Kriva (bas gitara), Branislav Lučić - Beban (udaraljke), Goran Mladenović - Japanac (bubnjevi) i Ivana Blažević - Violina (violina).

 

 

 

Svi članovi benda potiču iz različitih muzičkih miljea i interesovanja. U fuziji muzičkih pravaca i ideja iz kojih su potekli nastaje jedinstveni zvuk i stil benda. Međutim, samo nakon nekoliko manjih svirki po beogradskim klubovima i nastupa u niškom KST-​u u sklopu Mirovnog karavana, bend je doživeo krizu početkom 2008. godine, basista Kriva odlazi u vojsku, a Japanac i Violina napuštaju sastav, pa bend privremeno prestaje sa radom. U tom periodu, prijatelj benda (Siniša - kum) upoznat sa njihovim radom, skida pesmu sa njihovog zvaničnog myspace profila i pravi video za pesmu Buđav lebac (snimljenu u skromnim uslovima kućne produkcije), postavlja ga na YouTube . Buđav Lebac ostvaruje neverovatno veliku popularnost na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije.

 

 

Uspeh i prihvaćenost pesme Buđav Lebac je poseban sociološki i kulturološki fenomen. Pogotovo uzimajući u obzir da se radilo o potpuno anonimnom bendu bez novčane podrške i klasične medijske promocije. Budjav lebac od S.A.R.S.-a je pesma benda alternativne, undrground scene, čiji je jedini medij prezentovanja javnosti bio internet. Fenomen „buđavog lepca”je ohrabrio preostale članove da se ponovo okupe sredinom 2008. godine i da nastave snimanje demo pesama u Resničkoj laboratoriji zvuka (RLZ). Sastavu se pridružuju i novi članovi: Miloš Bakalović - Bakal (bubnjevi) i Boris Tasev - Bora (klavijature, harmonika). Krajem iste godine dobili su ponudu da snime album za nacionalnu izdavačku kuću PGP RTS. Prvi album je, uz producentsku pomoć Đorđa Miljenovića (Skaj Viklera), završen za nekoliko meseci i objavljen je u martu 2009. godine. Tekstove su pisali Žabac i Hobbo, muziku i aranžmane su radili Žabac, Lukac i Skaj Vikler, a među gostima na ovom izdanju pojavljuju se, između ostalih, duvač Nemanja Kojić Kojot (Eyesburn), gitarista Aleksandar Sale Sedlar Bogoev, bubnjar Vladan Rajović (Kanda, Kodža i Nebojša) i bivša članica benda Ivana Blažević - Violina.Istovremeno sa albumom, izašao je i animirani spot za pesmu Buđav lebac , koji je crtao srpski ilustrator Aleksa Gajić.

Grupa je dobila nagradu za muzičko otkriće 2008. godine od TV Metropolisa[8] i osvojila je dve nagrade po izboru publike u glasanju koje je organizovao internet magazin Popboks za najbolji debitantski bend i najbolji singl u 2008. godini.[9] Međutim, samo dva meseca kasnije, novinar Popboksa Uroš Smiljanić je debi album S.A.R.S.-a ocenio kao "tanak sloj prost(ačk)og humora i jeftinijeg formalnog eksperimentisanja razmazan preko debelog komada ničega" .

Na sajtu b92 svoju recenziju debi albuma grupe S.A.R.S. objavio je Uroš Milovanović  Srpska plivačica Nađa Higl je pred finalnu trku na 200 metara prsnim stilom u Rimu 2009. godine, u kojoj je postavila novi evropski rekord i postala svetski šampion, pevušila njihovu pesmu „Buđav lebac“. Kasnije joj je publika na dočeku ispred beogradske Gradske skupštine skandirala refren pesme, a na dočeku organizovanom u njenu čast u rodnom Pančevu, nastupila je i grupa S.A.R.S. kojoj se u pevanju priključila i sama Nađa[13]. Sredinom 2009. godine došlo je i do ponovnih promena u sastavu benda. Hobbo, Kriva, Beban i Bakal nisu od tada više članovi S.A.R.S.-a, a bendu su pristupili novi članovi: Nenad Đorđević - Đole (bas gitara), Tihomir Hinić - Tihi (bubnjevi), Petar Milanović - Pera (trombon, saksofon) i Sanja Lalić (prateći vokal). Neki bivši članovi benda Hobbo (vokal), Kriva (bas gitara), Bakal (bubnjevi) i Violina (violina), te novi član Strašni (gitara) nastavili su rad u svom novom bendu pod nazivom VHS (Very Heavy S.A.R.S.). U tom periodu, pojavljuje se i drugi po redu video sa aktuelnog albuma za pesmu Debeli lad, u kojem su se po prvi put široj javnosti predstavili novi članovi benda. U novembru 2009. godine pojavio se i treći po redu spot i to za numeru Rakija Bend se pojavljuje u emisiji "Fajront republika" na "Fox televiziji", a nastupa i na festivalu "Raskršće" i tom prilikom izvodi pesmu "Perspektiva", koja se do sada još nije pojavila ni na jednom zvaničnom izdanju. Još u oktobru 2009. godine, bend započinje svoju prvu veliku turneju. Najpre svira 23. oktobra u Hali sportova u Velikoj Plani, zatim 29. oktobra u Smederevskom centru za kulturu, 31. oktobra u klubu "Nirvana" u Kikindi, 6. novembra u "Privilidž klubu" u Tuzli, 7. novembra u zagrebačkom klubu "Koloseum", 20. novembra u "Domu željezničara" u Sarajevu, da bi potom usledio veliki koncert 28. novembra u beogradskom "Domu omladine", kojim se ta turneja i završava. Po završetku turneje, bend ulazi u studio, kako bi pripremio materijal za svoj sledeći album. Izlazak tog albuma očekuje se tokom 2010. godine. Početkom januara 2010. godine na RTS-u je krenula sa emitovanjem serija "Može i drugačije".  S.A.R.S. potpisuje muziku koja se pojavljuje u seriji, kao i samu numeru koja se pojavljuje na odjavnoj špici.

WebSite: http://www.myspace.com/sarsrokanje

S.A.R.S.